ayperice
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ayperice

dostlarıma açtığım yüreğimi buraya taşıdım...
 
AnasayfaKapıAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 makarna........

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Misafir
Misafir




makarna........ Empty
MesajKonu: makarna........   makarna........ EmptyÇarş. Eyl. 09, 2009 9:34 pm

Yapımı

Makarna yapımı için, buğday irmik haline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Makarna yapımında kullanılan Durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur.


Türkiye'de makarna

Türkiye'de ilk makarna üretimi sanayi olarak 1922 yılında başlamıştır. 1980'li yıllarda makarna fabrikalarının kapasitelerini arttırması ile dünyada makarna üreten ülkeler arasında 5. sıraya yerleşmiştir. Türkiye de üretim kapasitesinin yaklaşık %40’ı Gaziantep’te, %35'i Orta Anadolu Bölgesi'nde ve %25'i ise Ege Bölgesi’nde bulunmaktadır.

Makarna kalitesinin en önemli belirleyicisi yüksek ısı teknolojisidir. Türkiye'de de üretim bu teknoloji ile yapılmaktadır.

Türkiye İtalya'dan sonra dünyanın en çok makarna ihraç eden ülkesidir. Ancak buna rağmen tüketim yetersiz düzeydedir. Tüketimdeki düşüklükten dolayı üretim de artış gösterememektedir. İtalyada kişi başına yıllık 27-30, Yunanistan’da 8.5-9.5, Mısır’da 6.5-7.5, Portekiz’de 7-8 kilo olan tüketim,Türkiye'de 5-6 kilo seviyesinde seyretmektedir. Tüketimin düşük olmasının sebeplerinden biri, Türk kültüründe makarnanın ana değil tamamlayıcı yemek olmasından kaynaklanmaktadır.

Makarna Nasıl Pişirilir.
Her zaman geniş ve derin bir tencere kullanmakta fayda vardır.
Makarna pişirmede en ideal oran 5 litre suya 1 paket (500 gram) makarna ve 50 gram tuzdur.
Su kaynadıktan sonra ateşin altını kısarak tuz ekleyin ve iyice karıştırın. Tuz eridikten sonra makarnayı ekleyin.
Makarnayı ekledikten sonra ateşi yeniden açın. Karıştırmak için herzaman tahta kaşık kullanmanızı öneririz.
Pişirme işlemine tencerenin kapağını kapatmadan devam edin. İdeal pişirme süresi paketinin üzerinde yazar.
Makarna piştikten sonra süzme aşamasında buhardan haşlanmamak ve süzeği göreilmek için tencereye 1 bardak soğuk su döktükten sonra süzeğe boşaltın.
Sosunuzun tipine ve sunuş tekniğinize göre sos ile karıştırıp servis edin.
Acılı Domates Soslu Makarna
Malzemeler
1 paket penne makarna
4 adet domate
6 yemek kaşığı sıvı margarin
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağ
3 diş sarımsak
3 su bardağı domates suyu
Tuz karabiber kırmızı pul biber
1 çay kaşık kuru fesleğen 1 adet kesme şekerAcısso arzuya göre birkaç damla 75 gram kaşar peynir

Hazırlanışı
Kuru soğanı yemeklik doğrayınız. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp kesiniz. Sarımsakları ince ince kıyınız. Kaşar peynirini rendeleyiniz. Bir tencerede 4 yemek kaşığı sıvı margarini kızdırınız. Kuru soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar pişiriniz. Kıyılmış sarımsakları ekleyip kavurunuz. Doğranmış domatesi ilave ediniz. Domates suyunu kırmızıbiber tuzkarabiber kuru fesleğeni koyup bir taşım kaynatınız. Domatesin asidini alması için kesme şekeri ilave edin. En son olarak bir kaç damla Acısso ekleyip ateşten alınız. Acılı domates sosu el mikseri ile püre haline getiriniz. Derin bir tencereye haşlayacağınız makarnanın 3 kat su koyup içine tuz ve zeytinyağını koyup kaynatınız. Su kaynayınca makarnayı atıp 8 dakika haşlayınız. Hemen servis yapacaksanız soğuk sudan geçirmeyin. Haşlayıp daha sonra kullanacaksanız soğuk sudan geçirip zeytinyağ veya ay çiçek yağı ile yağlayınız. Tencerede kalan 2 yemek kaşığı sıvı margarini kızdırıp haşladığınız makarnayı yağlayınız. Acılı domates sosu ekleyip iyice karıştırıp servis tabağına alınız. Rende kaşar peynir ile servis ediniz. Arzuya göre sosu ayrı olarakda servis edebilirsiniz.


Akdeniz Makarnası
Malzemeler
Beyaz Peynir
Siyah Zeytin
Domates
Sızma Zeytinyağı
Kekik
Fesleğen
Penne Makarna

Hazırlanışı
Klip şeklinde kesilmiş beyaz peynir ve domates ile çekirdekleri çıkarılıp kesilmiş siyah zeytine; sızma yağ kekik fesleğen eklenerek oda sıcaklığında bekletilir. Tavada sızma yağ ile sote edilerek tabağa alınan makarnanın üzerine daha önçe hazırlanan peynirli sos dökülerek servis yapılır.


Beyaz Peynirli Makarna
Malzemeler
1 paket makarna 1 bardak ufalanmış beyaz peynir Yarım demet maydanoz 3 çorba kaşığı margarin Karabiber Tuz

Hazırlanışı
Makarnayı haşlayın. Pişen makarnayı süzgeçe alın üzerine soğuk su geçirin. Sonra yağı bir tencerede eritin. Üzerine makarnaları onun üzerine de beyaz peynir kıyılmış maydanoz ve karabiber serpip ısıtın karıştırıp servis yapın.



Acı Soslu Makarna
Malzemeler
1 paket makarna
4 diş sarımsak
2 acı sivribiber
2 acı kırmızıbiber
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tozşeker
5 çorba kaşığı sıvıyağ
4 çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesi
2 su bardağı su
Tuz

Hazırlanışı
Makarnayı tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. Üç kaşık sıvıyağ ekleyip harmanlayın.
Sos için; sarımsak ve biberleri temizleyip kıyın. Bir tavaya su, sirke, şeker, tuz, sarımsaklar ve biberleri ilave edip 5 dakika orta ateşte pişirip ocaktan alın. Maydanozları temizleyip kıyın. Maydanoz ve kalan sıvıyağı sosa ekleyip karıştırın.
Hazırladığınız biberli sosu makarnanın üzerine gezdirin. Servis tabaklarına paylaştırıp sıcak olarak servis yapın.


Biberli Tavuklu Makarna
Malzemeler
500 gr kadar tavuk kuşbaşı
1 paket büyük kalem türü makarna
(burgu makarna da olabilir)
2 adet yeşil dolmalık biber
2 adet kırmızı biber
Tuz, kırmızı biber, karabiber, kuru nane

Hazırlanışı
Makarnayı tuzlu suda haşlayın.
Etleri yağ ve tuz eklemeden suyunu salıp, bitinceye kadar pişirin. Tuz ve 3/4 çay bardağı kadar sıvıyağ ekleyip 5 dakika pişirip 1 su bardağı su ilave ettikten sonra suyunu çekinceye kadar ağzını kapatarak pişirin.
Diğer yandan, biberleri kibrit çöpü şeklinde doğrayarak teflon tavada önce yeşil biberleri atıp tuz ekleyerek 2-3 dk. pişirip kırmızı biberleri ekleyin. Yağda örselendikten sonra 1-2 dakika kapağını kapalı tutun.
Tavuğa kırmızı biber ve karabiber ekleyin, sonra pişen biberleri ekleyin, 1-2 dk kadar birlikte pişirin nane ekleyin. Süzülmüş ve soğuk sudan geçirilmiş makarnayı ekleyin. Karıştırarak 2-3 dk. pişirin.



Ceviz Soslu Makarna
Malzemeler
Yarım paket makarna
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 Su bardağı ceviz
1 su bardağı süt
3 diş sarımsak
Yarım taze ekmek içi
1 çay kaşığı pul biber
Yeteri kadar tuz

Hazırlanışı
Kaynar tuzlu suda makarnayı 10 dakika haşlayıp süzün. Sıvı yağı tencerede kızdırın. Makarnayı soteleyin. Sütü kaynatın. Ekmek içini sütle ıslatın.
Mutfak robotuna ceviz içlerini, sarımsağı, tuzu ve ıslanmış ekmek içini koyarak iyice karıştırın. Makarnayı servis tabağına alıp üzerine sosu gezdirin. Kırmızı pul biber serpip sıcak olarak servise sunun.


Çin İşi Spagetti
Malzemeler
20 gram susam
10-1 gram taze zencefil
1/2 demet maydanoz
1/2- tatlı kaşığı pulbiber
250 gram spagetti
6 yemek kaşığı zeytinyağı
5 yemek kaşığı soya sosu
50 gram maş fasulyesi filizi (veya soya filizi)
1 diş sarmısak
150 gram shiitake mantarı
150 gram kırmızı soğan
150 gram kırmızı dolmalık biber
150 gram pazı
Tuz
Karabiber


Hazırlanışı
Mantarların saplarını çıkarın, (shitake mantarı yerine kestane mantarı da kullanabilirsiniz) kafalarını ince dilimleyin. Soğan soyun, yarıya bölün ve ince ince dilimleyin. Biberlerle pazıyı yıkayıp temizledikten sonra şerit şerit doğrayın. Susamı yağsız bir tavada esmerleşinceye kadar kavurun.
Sarımsağı ince kıyın. Zencefili soyun, ince rendeleyin. Maydonozu ince kıyıp hepsini pulbiber ve soya sosu ile karıştırın. Spagettiyi paket talimatlarına göre tuzlu kaynar suda haşlayın.
Yağı büyük bir yapışmayan tavada veya wok'ta kızdırın. Biberlerle soğanı 3 dakika kavurun. Mantarları ilave edip 2 dakika daha kavurun. Pazıyı da katıp 2 dakika kavurun ve tuz-biber serpin.
Makarnayı süzün. Sıcakken sebzelere ilave edin. Baharatlı sosu ve maş fasulye filizini (veya soya filizini) de ilave edip hepsini 1-2 dakika kavurun. Gerekiyorsa tuzlayıp biberleyin. Üzerine susamları serpiştirip servis yapın.



Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
makarna........
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ayperice :: AYPERİCE MUTFAK :: pilav ve makarnalar-
Buraya geçin: